Як вберегтися від харчових отруєнь під час Різдвяних свят
За традицією, до свят готуються найсмачніші страви у великому асортименті,
Продукти харчування перед святами найчастіше закупляють поспіхом, не особливо розбираючись де і в кого. Приготування їх проводиться заздалегідь, а після довготривалого святкування страви забувають ставити для зберігання в холодильник, а коли і ставлять, не завжди дотримується товарне сусідство при зберіганні готової та сирої продукції.
Розплата за вживання кулінарних страв, приготовлених заздалегідь, несвіжих делікатесів - нудота, блювота, пронос, болі в області шлунка та кишківника, що є ознаками харчового отруєння.
Тому, аби свята залишили після себе лише щасливі спогади, прислухайтесь до порад та рекомендацій спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби
- суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні;
- вживайте лише свіжоприготовану їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
- страви бажано споживати одразу після приготування, а у випадку їх повторного споживання - обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
- зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2-х годин;
- не залишайте страви з новорічного столу для споживання на наступні дні;
- свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
- зберігайте сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;
- не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
- не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
- купуючи кондитерські вироби та інші продукти, звертайте увагу на умови їх зберігання та термін придатності;
- зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
- молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
- під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) необхідно звернутися до закладів охорони здоров’я.
Бажаємо міцного здоров’я і приємних свят!
Коментарi