FacebookTwitterVKontakteПідписатися на RSS

Як вберегтися від харчових отруєнь під час Різдвяних свят

За традицією, до свят готуються найсмачніші страви у великому асортименті,

Продукти харчування перед святами найчастіше закупляють поспіхом, не особливо розбираючись де і в кого. Приготування їх проводиться заздалегідь, а після довготривалого святкування страви забувають ставити для зберігання в холодильник, а коли і ставлять, не завжди дотримується товарне сусідство при зберіганні готової та сирої продукції.

Розплата за вживання кулінарних страв, приготовлених заздалегідь, несвіжих делікатесів - нудота, блювота, пронос, болі в області шлунка та кишківника, що є ознаками харчового отруєння.


Тому, аби свята залишили після себе лише щасливі спогади, прислухайтесь до порад та рекомендацій спеціалістів Головного управління Держпродспоживслужби
  • суворо дотримуйтесь правил особистої гігієни перед приготуванням їжі, її прийомом, після відвідування вбиральні;
  • вживайте лише свіжоприготовану їжу, салати зберігайте в незаправленому вигляді (заправляйте їх безпосередньо перед вживанням);
  • страви бажано споживати одразу після приготування, а у випадку їх повторного споживання - обов’язково піддавайте їх ретельній термічній обробці;
  • зберігання страв без дотримання температурного режиму не має перевищувати 2-х годин;
  • не залишайте страви з новорічного столу для споживання на наступні дні;
  • свіжі овочі та фрукти ретельно промивайте проточною водою;
  • зберігайте сирі продукти (м’ясо, рибу) окремо від готових страв;
  • не купуйте продукти харчування на стихійних ринках або з рук у приватних осіб;
  • не вживайте продукти та напої при найменшій підозрі щодо їх недоброякісності;
  • купуючи кондитерські вироби та інші продукти, звертайте увагу на умови їх зберігання та термін придатності;
  • зберігайте продукти харчування тільки у спосіб, зазначений на упаковці, та у встановлений термін;
  • молоко перед споживанням слід обов’язково кип’ятити, непастеризований сир використовувати для страв, які піддаються термічній обробці;
  • під час приготування м’яса його потрібно добре проварювати та просмажувати, особливо вироби із фаршу.
У випадку виявлення перших ознак кишкового захворювання (біль у животі, блювання, пронос, підвищення температури тіла, слабкість) необхідно звернутися до закладів охорони здоров’я.

Бажаємо міцного здоров’я і приємних свят!

Кiлькiсть переглядiв: 72

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.